TAGGAR: tips logodesign, logga för nystartat företag, unik logga, professionell logga 

Skapa en proffsig och unik logga till ditt företag

Skapa en proffsig och unik logga till ditt företag

TAGGAR: tips logodesign, logga för nystartat företag, unik logga, professionell logga 

Nu är du i gång. Företaget är registrerat hos Bolagsverket och det är dags att börja din nya resa som egenföretagare. En av de första bitarna att få på plats brukar vara att ta fram en logotyp. Men är det verkligen viktigt med design? I en undersökning svarade 94% att de lämnar en hemsida direkt om den grafiska formen är dålig.1

Så visst vore det skönt om det blev rätt från början? Att du undvek alla nybörjarmisstag och slapp göra om logotypen inom kort igen. I den här artikeln beskriver jag processen för att säkerställa att din logga blir effektiv, unik och professionell.

1. Namntips

Det börjar redan med namnet. Se till att du har ett namn som sticker ut och är lätt att komma ihåg. Gärna bra om det går att registrera domännamnet/www-adressen för ditt företagsnamn också (testa genom att söka på t ex Loopias hemsida. Ofta är det lättare att göra en snygg och effektiv logotyp av ett kortare namn.

2. Vilket typ av företag vill du vara?

Man brukar säga att en logotyp ska vara varumärkets tysta ambassadör. Då är det så klart viktigt att signalera din logga sänder ut matchar mot det företag du vill vara. Vilka är dina kärnvärden? Välj ut 3–5 ord som ringar in just ditt företag. 

3. Analysera dina konkurrenter

Hur ser dina konkurrenter ut? Du vill givetvis sticka ut gentemot dem, samtidigt som deras visuella stil kan ge en fingervisning om visuella ideal för just din bransch. Det ideala är att hitta en bra balans mellan att passa in och sticka ut – du ska kännas som en spelare i rätt bransch, men också tillföra något nytt och spännande. Se också över branschen som helhet, hur kommunicerar företagen.

4. Koll på dina kunder

Du behöver lära känna din målgrupp och vad som är viktigt för dem. Intervjua gärna befintliga eller potentiella kunder för att få reda på mer vad som driver dem och vilka behov de har.

5. Samla ett moodboard

När du fått på plats vilket företag du vill vara, vilka du konkurrerar med och vilka som är dina ideala kunder är det dags att börja leta inspiration. Ett tips är att skapa en digital anslagstavla/moodboard i appen Pinterest. Samla allt från färger du gillar, typsnitt som känns rätt, till övergripande stilar. När du har samlat ihop ett gäng bilder, åtminstone 10–15 st bör du kunna se ett övergripande tema som binder dem samman.

6. Dags att börja skapa

Nu har du samlat kunskap nog att börja skapa. Ett tips är att börja skissa för hand. Det räcker med små tumnagelskisser – målet är att bara att hitta rätt känsla och en bra komposition. När du utgår från ett tomt papper säkerställer du att det i slutändan är en unik design som du har skapat.

En bra process att följa är den som beskrivs i A. Michael Shumates bok Logo Design Theory – How Branding Design Really Works. Boken går att köpa bl a hos Adlibris. För det här steget i processen innebär det helt enkelt att du ser till att du skapar minst två koncept för var och en av dessa kombinationer:

  • Textbaserade logotyper som visar det företaget gör
  • Monogram som visar det företaget gör
  • Logotyp ihop med symbol som visar det företaget gör
  • Textbaserade logotyper som visar vad företaget står för,
  • Monogram som visar det företaget står för
  • Logotyp ihop med symbol som visar vad företaget står för
  • Textbaserade logotyper utan koppling till företagets aktivitet eller värderingar
  • Monogram utan koppling till företagets aktivitet eller värderingar
  • Logotyp ihop med symbol utan koppling till företagets aktivitet eller värderingar
  • Textbaserade logotyper med ett abstrakt koncept
  • Monogram med ett abstrakt koncept
  • Logotyp ihop med symbol med ett abstrakt koncept.

Tänk på att inte försöka få med allt på en gång – fokusera på en sak. Logotyper tjänar på ”less is more”. Den ska vara lätt att komma ihåg och känna igen.

7. Vektorisering av logga

Utifrån alla dessa skisser välj ut några av de bästa. Sedan är det dags för vektorisering av din logotyp. För att logotypen ska fungera professionellt så krävs det att den är i vektorformat. Det betyder att du kan skala den oändligt upp och ner utan att den förlorar i kvalitet eller skärpa. Det vanligaste programmet för att skapa och vektorisera logotyper är Adobe Illustrator. Du kan abonnera på programmet för cirka 250 kr per månad. Är du inte familjär med den här typen av program så kan det vara värt att investera lite tid att gå en kurs eller se lite tutorials på t ex YouTube.

8. Test av logotyp

När du har lyckats vektorisera din logotyp och är nöjd med utseendet behöver du testa den i olika storlekar. Skriv ut den på skrivaren, både stor och liten, samt klistra in den i liten storlek i ett pixelbaserat program som Adobe Photoshop för att se hur den ter sig då. När du skalar ner en logotyp är det vanligt att problem uppstår – t e x om du har för fina eller tunna detaljer så kan de antingen försvinna eller smälta ihop med omkringliggande objekt. Åtgärda eventuella problem genom att t ex öppna upp en bokstavsform lite mer. Det finns också en hel del typografiska regler som kan vara svåra att upptäcka för ett otränat öga – men som senare kan uppmärksammas av din potentiella målgrupp som ett nybörjarmisstag. En viktig regel är att t ex bokstaven O alltid går lite ovanför och nedanför baslinjen för att den optiskt ska uppfattas som lika högt som t ex H. Det finns bra nybörjartips för typografi hos 99designs.com.

9. Definiera färger

Normalt sett bör detta komma sist. Din logotyp ska alltid kunna fungera i en färg, t ex inverterad i vitt. Men när du väl definierar din färgpalett så tänk på att de färger vi kan återskapa skiljer sig åt mellan skärm och tryck. Det kan vara bra att kika in den här länken för att lära dig mer om färger för skärm respektive tryck.

10. Olika finala filer och format

När du är färdig är det dags att samla ihop dina filer och exportera versioner för olika användningsområden. Normalt är att ha vektorversioner i färg, svart och vitt, samt pixelversioner med och utan bakgrund i samma färgversioner.

11. Svensk Varumärkesdatabas

Och, för säkerhets skull, innan du publicerar din logotyp – kolla in Svensk Varumärkesdatabas för att se så att du inte ligger för nära en annan logotyp med liknande text/företagsnamn.

Grattis!

Nu har du förhoppningsvis skapat din logotyp och är redo att börja bygga ditt varumärke. Låter processen komplicerad så kan du alltid ta kontakt med en logodesigner som har erfarenhet och kan hjälpa dig. Jag har över 15 års erfarenhet av visuell kommunikation och att ta fram logotyper som är unika, effektiva och som tilltalar dina kunder och samtidigt särskiljer er från era konkurrenter. Kontakta mig här! 

Källa:
1. Research Gate https://www.researchgate.net/publication/259149186_User_evaluation_of_websites_From_first_impression_to_recommendation
Visa mer från portföljen