Att anlita en grafisk designer för att visualisera ditt blivande varumärke är ett stort och viktigt steg för ditt företag.
För att mesta möjliga ut av din investering rekommenderar jag att ha följande 10 saker på plats före du kontrakterar en grafisk designer:
1. Budget
Vi går ut hårt. Att skapa en professionell logotyp kostar så klart en del pengar. Men om du följer den här listan så är det en investering. Visst, det kostar initialt, men på sikt är det väl investerade pengar.
2. Affärsidé
Hur ska du tjäna pengar? Vad skiljer dig från andra företag med liknande erbjudande? Det är avgörande för ditt företags överlevnad i det långa loppet, men också viktigt för designern som snabbt förstår att du är seriös och att du tänker långsiktigt med ditt företag.
3. Målsättningar
Det är viktigt att kunna tänka långsiktigt och arbeta för mål som ligger längre fram i tiden. Din ambitionsnivå säger mycket för designern också – det ger en indikation för designern om huruvida det finns en utvecklingspotential med din idé så att samarbetet er emellan kan bli långt och fruktsamt för er båda.
4. Värderingar
Vilket typ av företag vill du vara? Vad står ni för, vad vill ni utstråla? Otroligt viktigt. Vill du vara ett okonventionellt företag eller kanske signalera ett tryggt säkert val? Ditt jobb är att veta vad du vill utstråla. Designerns uppgift är att omvandla det till något visuellt.
5. Marknad
På vilken marknad tänker ni operera? Är det inom Sverige eller internationellt? Det behöver inte bara vara geografiskt, utan kan också vara till exempel branschmässigt – industrimarknaden i Norden.
6. Kunder
Vilken eller vilka målgrupper ser du för ditt erbjudande? Oavsett vilka de är så är det viktigt att lära känna dem så mycket det bara går. Inte bara ålder och om det är män eller kvinnor – utan även vilken utbildning de har, typ av tjänst, intressen och så vidare.
7. Konkurrenter
Vilka företag kommer du att tampas med om överlevnad? Ofta vill man passa in i branschen man opererar i, men samtidigt sticka ut. Det är en svår balansgång. Men det går. Om du känner till dina konkurrenter det vill säga. Om alla konkurrenter har grön som huvudfärg i sina profiler, och du vill sticka ut, då kan det var en bra idé att välja en annan färg.
8. Räckvidd
Hur når du dina kunder? Om du har fått grepp på din tänkta målgrupp så vet du förmodligen också vart de finns. Och det avgör så klart också vart du vill synas. Det i sin tur styr vilka insatser du behöver göra och därmed också vad som är viktigt att ha med i profileringsarbetet – har du ett företag som har stort digitalt fokus så är det ju en bra idé att få med hur onlineannonser och banners ska se ut i dina ”brand guidelines”.
9. Research
En professionell designer formger inte snygga grejer – utan hen löser en kommunikativ utmaning – det är viktigt att förstå. Ofta kan det visa sig snabbt om tar kontakt med designern. Bygger hens designs på logik utifrån företagets förutsättningar – eller är det bara saker som ska se bra ut, utan substans. Kika igenom designerns portfoliosajt och efterfråga i ditt nätverk för personliga referenser. Dessa steg ökar förutsättningarna för att du hittar en partner som verkligen passar dig, ditt företag och era visioner.
10. Detaljer
Se till att få en detaljerad offert som tydligt visar vad som ingår. En professionell grafisk designer har ofta en utarbetad arbetsprocess också. Studera allt noga före du tackar ja till ett samarbete. Och se till att sätta upp en tidsplan från start till färdig logotyp.
Bra jobbat
Nu har du förhoppningsvis fått en bra hum om viktiga steg att ta före du anlitar en grafisk designer för att skapa ditt varumärke. Jag har över 15 års erfarenhet av visuell kommunikation och att ta fram logotyper som är unika, effektiva och som tilltalar dina kunder och samtidigt särskiljer er från era konkurrenter. Kontakta mig här!